V petek 22. septembra smo v garaže sprejeli novo gasilsko vozilo znamke MAN z gasilsko nadgradnjo za gašenje gozdnih požarov. Slavnostni dogodek se je pričel v Petelinjah, kjer smo novo vozilo počastili s slavolokom. Temu je sledila slavnostna predaja ključev pred gasilskim domom v Pivki, kjer je novo vozilo blagoslovil pivški župnik Marjan Škvarča.

Zgodovina nakupa vozila sega v leto 2021, ko so v PGD Pivka skupaj z Občino Pivka pripravili projektno dokumentacijo, objavljen je bil javni razpis in po končanem postopku je bila 15. marca 2022 podpisana pogodba z dobaviteljem, podjetjem Rosenbauer d.o.o. iz Gornje Radgone. Vozilo bo nadomestilo odsluženo staro vozilo TAM 110, ki je bilo zaradi dotrajanosti umaknjeno iz uporabe leta 2018.

Večje gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov (GVGP-2) je namenjeno prevozu osnovne enote za gašenje gozdnih požarov in potrebne opreme. Namenjeno je gašenju manjših in srednje velikih požarov v naravnem okolju, lahko pa je tudi osnovna enota gašenja velikih gozdnih požarov.

Vozilo je izdelano tako, da se lahko del opreme in pritrdišča iz vozila odstrani ter zamenja z drugo opremo in pritrdišči. Kljub temu, da je vozilo primarno namenjeno gašenju požarov v naravi, se s to spremembo v vozilo namesti dodatna oprema za posredovanje ob naravnih nesrečah, kot so poplave, neurje s točo, ...V kabini vozila so tudi dva izolirna dihalna aparata, termovizijska kamera, ter druga drobna oprema.

Podvozje vozila je znamke MAN, ima 4x4 pogon, z možnostjo zapore diferenciala in redukcije prestavnih razmerij, posebej prilagojeno izven cestni podlagi. Moč motorja je 210 KW, ima avtomatiziran 12 stopenjski samodejni menjalnik s programsko opremo, posebej prilagojeno za intervencijska vozila. Posadka vozila je 1+5. Sedeži so razporejeni v dve vrsti (2+4). Kapaciteta vode za gašenje je 2.500 litrov. Vozilo je opremljeno s tremi hitro napadalnimi enotami ter vodnim monitorjem. Na vozilu je nameščen svetlobni stolp za osvetljevanje okolice kraja intervencije. Okoli kabine vozila in čez sprednjo masko je nameščena cevna zaščita, nameščen je tudi vitel. Poleg osnovne opreme, kot so cevi, ročniki in ostale armature, so v vozilu še motorna žaga, dva izpihovalnika, nekaj ročnega orodja in pribor. Na strehi vozila so stikalna lestev, ročno orodje, nahrbtnjače in nekaj drobne opreme.

graficni-prikaz
meteroalarm
pozarna-ogrozenost

Vse pravice pridržane. © PGD Pivka 2020.

Casino Bonus at bet365 uk