Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Pivka letos obeležuje 130-letnico delovanja. Jubilej so gasilci in gostje obeležili s slavnostno sejo 23. junija, naslednji dan pa so praznovanje sklenili s slavnostno parado in razvitjem društvenega prapora, bolj formalnim dogodkom pa je sledila še gasilska veselica z glasbenimi gosti. Predsednik obalno-kraškega regijskega sveta Gasilske zveze Slovenije Miran Gregorič je ob jubileju predsedniku PGD Pivka Roku Sovdatu izročil zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije, v nagovoru pa poudaril izjemno nesebičnost in humanitarno naravnanost gasilske dejavnosti.

Slavnostni začetek praznovanja je v popoldanskem času naznanila gasilska parada izpred Krpanovega doma do igrišča ob športni dvorani Skala, kjer je potekala prireditev ob visokem jubileju. Udeležili so se je številni gasilci, od najmlajših članov, operativcev pa do najstarejših veteranov, ki jih je do častne tribune vodil poveljnik PGD Sandi Grzetič. Na paradi so sodelovali gasilci iz prostovoljnih društev Košana, Zagorje, Palčje, Postojna, Planina, Hruševje, Il. Bistrica, Knežak in Studeno. V paradi je poleg društvenega sodelovalo še devet praporov, 15 mladink in mladincev, 30 članic in 60 članov.

Za njimi so mimo prizorišča pripeljala izbrana gasilska vozila PGD Pivka in sosednjih ter prijateljskih gasilskih društev. »Obletnice niso le priložnost za vrednotenje preteklih dosežkov, ampak so hkrati prelomnice, ko se izdelujejo načrti za prihodnost. Naj bodo tudi v prihodnje le-ti smeli in napredno usmerjeni v strokovno delo, naše zadovoljstvo in ponos vseh članov PGD Pivka, « je v nagovoru povedal Rok Sovdat. »Danes smo priča prevzemu novega gasilskega prapora. Ta prapor predstavlja več kot le blago in barve. Predstavlja vse tiste, ki ste s svojimi dejanji in prispevki omogočili njegov obstoj. Naj nas spominja na naše korenine ter hkrati navdihuje za naslednjih 130 let zgodovine,« je poudaril župan Robert Smrdelj. Cerkveni obred blagoslova novega prapora je opravil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak v družbi pivškega župnika Marjana Škvarča.

Prireditev je povezoval Sandi Morel, nastopili so člani Pihalnega orkestra Divača, na veselici pa ansambla Nočni skok in Tik Tak.

Zahvala gre vsem donatorjem za nov prapor, iskrena zahvala pa gre botru prapora g. Gec Slavku za nakup prapora

Foto: Valter Leban

graficni-prikaz
meteroalarm
pozarna-ogrozenost

Vse pravice pridržane. © PGD Pivka 2020.

Casino Bonus at bet365 uk